Matični mleček

34,00

Kategorija:

Opis

MATIČNI MLEČEK Najbolj pomemben čebelji proizvod je prav matični mleček. Je želatinasta snov, ki jo proizvajajo mlade čebele v čeljustnih žlezah in je namenjena prehrani čebeljega zaroda prve tri dni življenja, za čebeljo matico pa je to hrana za celo življenje. Matični mleček je bele do bledo rumene barve, želatinaste strukture in kiselkastega okusa. Sestavljen je iz vode, ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, aminokislin, organske kisline, steroli, estri, fenolne spojine, minerali, elementi v sledovih in druge snovi. Matični mleček vsebuje tudi več vitaminov B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8 in B9) in H, D, A C K, nekaj vitamina E in mineralov v sledovih (železo, kobalt, mangan, silicij, natrij, kalij, kalcij, fosfor). Pridobivanje matičnega mlečka je zelo zamudno, zelo zapleteno in povsem ročno. Za 1 kg matičnega mlečka moramo izprazniti vsaj 2000 matičnikov, kar znaša dela za 60 ur. Uporablja se ga za različne namene in je na področju matičnega mlečka zaznati veliko znanstvenih raziskav. Dokazano je bilo, da: – deluje protivnetno, antibakterijsko in antivirusno – zmanjšuje slabost in utrujenost – zmanjšuje nivo holesterola – pospešuje izmenjavo snovi v organizmu – olajša menstrualne težave – regulira prebavo in povečuje apetit – vzdržuje ravnotežje hormonov v telesu – pozitivno deluje na krvno žilni sistem – spodbuja imunski sistem – izboljšuje spomin – stabilizira krvni pritisk – povečuje energijo in vzdržljivost – povečuje odpornost na stres – povečuje izločanje adrenalina -cpomaga pri vzdrževanju tonusa kože, rasti las in nohtov – sodeluje pri regeneraciji celic in tkiv – pomaga pri impotenci – ima ugoden učinek na slabokrvnost Matični mleček lahko tudi zmanjša nekatere negativne stranske učinke, povezane z zdravljenjem raka. Študije kažejo znatno zmanjšanje poškodb srca zaradi kemoterapije. Matični mleček prepreči vnetje sluznice, stranski učinek zdravljenja raka, ki povzroča boleče razjede v prebavnem traktu. Pomaga tudi pri hitrejši obnovi celic. Matični mleček jemljemo kot prehransko dopolnilo. Običajno se ga uporablja 1g na dan. Za najboljši učinek ga nekaj minut pred obrokom zaužijemo tako, da ga čimdlje pod jezikom raztapljamo s slino. Hranjenje v hladilniku pri 0 do +4 °C. Kot tak je uporaben do največ enga leta. Pakiramo ga v kozarček po 30g matičnega mlečka, obdanem v stiroporni embalaži.