Srečno in medeno leto 2015Matični mleček


Matični mleček je prehrana za čebeljo matico skozi vse življenje in prve 3 dni tudi prehrana za čebelji zarod, zato ji pravimo tudi kraljeva hrana. Matični mleček izločajo iz žlez mlade čebele. Je tako hranljiv, da lahko matica vsak dan izleže do 3-krat toliko jajčec kot je njena lastna masa. Vsebuje vse snovi potrebne za normalno delovanje človeškega organizma.

Matični mleček je belo do rahlo-rumene barve. Ima značilen vonj in je rahlo-grenkega okusa in je gosto-tekoč. Glavne sestavine so voda, beljakovine, sladkorji, maščobe, anorganske snovi, vitamini, encimi, spolni hormoni, nezasičena maščobna kislina.
Do sedaj je v matičnem mlečku odkritih približno 400 sestavin.

Shranjujemo ga v temnem in hladnem prostoru. Lahko ga tudi zamrznemo. Če je matični mleček izpostavljen zraku in svetlobi izgubi veliko pomembnih snovi. Pomembno je, da uživamo čim bolj svež matični mleček. Jemljemo ga s plastično ali leseno žličko, ga damo pod jezik, počakamo nekaj minut in nato izplaknemo s tekočino. Dnevnozaužitje matičnega mlečka je od 1 do 7 gramov odvisna od vrste obolenja, teže in starosti ali načina preventive.

Spodbuja tvorbo krvi, deluje proti virusom, glivicam in vnetjem. Izboljšuje zbranost pri umskem delu. Ugodno vpliva na obrambni sistem organizma in ženskih težav.

Čebelarstvo Dremelj

Dragovšek 13
1275 Šmartno pri Litiji
Mob: 041 836 050 , 041 779 119
Mob: 041 836 050
T: 05 971 06 23
E:
vzreja.dremelj@gmail.com

Zemljevid kako do nas >

 

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke