Cvetni prah
Sestavine cvetnega prahu ali peloda so različne. Predvsem so odvisne od rastlin na katerih ga čebele nabirajo. Ločimo osmukani in izkopani cvetni prah. Vsebuje: beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe, rudninske snovi… V pelodu najdemo še pigmente, vitamine, aromatične snovi. Pelod vsebuje vse človeku nujno potrebne aminokisline.
Cvetni prah lahko uživamo samega ali raztopljenega v jogurtu, mleku ali ostalih napitkih. Terapija s cvetnim prahom je priporočliva spomladi ali ob menjavi letnih časov. Začnemo z eno kavno žličko na tešče, organizem navajamo 1 teden, nato povečamo odmerek na 15 gramov (1 jedilna žlica). Čez 2 tedna lahko preidemo na 2 dnevna odmerka po 15 gramov. Terapijo ponovimo nekajkrat na leto, ob menjavi letnega časa.
Učinki cvetnega prahu:
- Krepi vid
- Izboljšuje rast las
- Spodbuja delovanje možganov
- Preprečuje bolezni prostate
- Spodbuja boljše razpoloženje
- Krepi funkcijo jeter
Pri nas lahko osušen ali svež cvetni prah. Hranimo ga na hladnem in temnem prostoru. Sveži cvetni prah za daljše obdobje pa hranimo v zamrzovalniku.
OPOZORILO:
Ljudje, ki imajo alergijo na cvetni prah morajo biti pozorni tudi pri uživanju cvetnega prahu.